U vind ons ook op Facebook!
 

Vacht & behandeling

De hond en zijn vacht

De vacht en de huid vormen een grens tussen de buitenwereld en het lichaam van de hond, de douane. Zij hebben de taak de hond te beschermen tegen andere ziektekiemen, uitdroging, geweld (b.v. de beet van een andere hond) en tegen weersinvloeden. Voor de hond is de huid van enorm belang, evenals de vacht. Het lichaam zal dan ook zijn best doen die huid en vacht in topconditie te houden. Als uw hond bijvoorbeeld ziek is, kunt u dat aan de vacht zien. De vacht kan dan dof zijn of kale plekken vertonen, vol met schilfers zitten of uw hond verhaart meer dan normaal. Een gezonde hond heeft een gezonde vacht, dat wil zeggen dat de vacht er gezond en glanzend uitziet. Wat kunt u als baas of bazin doen om de vacht van de hond in goede conditie te houden en om vachtproblemen te voorkomen?

  • Geef een complete voeding.
  • Houd uw hond vlo en parasietvrij. Er zijn diverse soorten middelen hiervoor in de handel
  • Kam en borstel uw hond regelmatig.
  • Breng regelmatig een bezoek aan de trimsalon.


Hoe kamt en borstelt u uw hond zelf en waarmee?


Niet iedere kam of borstel is voor alle hondenvachten geschikt. Bij gebruik van een verkeerde kam of borstel kan de vacht van uw hond beschadigd raken. Dan zou het best kunnen zijn dat uw hond alsmaar blijft verharen, terwijl u toch iedere dag borstelt! Hoe komt dat? U blijft bijvoorbeeld een te harde borstel gebruiken en daarnaast bovendien een fijne kam die grip heeft op dode haren. Door borstelen verwijderd u oude haren uit de vacht. Na 3 tot 4 weken is de oude vacht vervangen door een nieuwe vacht. Als u daarna door blijft borstelen met een te harde borstel beschadigd u de ondervacht. Dan trekt u de levende haren eruit. De vacht reageert hierop door steeds maar weer nieuwe haren te maken. Dit wordt overborstelen genoemd. U kunt dit voorkomen door na 3 tot 4 weken, als de ruiperiode voorbij is, een zachtere borstel en een grovere kam te gebruiken. Borstels en kammen zijn er te kust en te keur. Vindt u het moeilijk een juiste keuze te maken, vraag dan vrijblijvend advies aan Hondentrimsalon Laica. Het borstelen van kortharige honden geeft geen problemen. U begint bij de kop en borstelt naar de staart en naar de onderpoten toe. Langharige honden kunnen op deze manier problemen geven. De klitten in de vacht worden op deze manier vooruit geschoven en op een bepaald moment komt u er niet meer doorheen. Wanneer u echter aan de achterkant begint, aan de onderkant van de poten bijvoorbeeld, dan is het laatste stukje altijd klitvrij. Daarna steeds een stukje hoger borstelen en al geborstelde en ontklitte stukjes meeborstellen. Zo gaat u steeds verder naar voren en op deze manier heeft de hond ook minder lijden van het klitvrij maken van de vacht. Bij langharige honden is het verstandig naast de borstel ook een kam te gebruiken. Indien er klitten aanwezig zijn lukt het veel beter ze met een kam of “herdershark" eruit te halen.

Waarom zou u uw hond laten trimmen? Rijksgediplomeerde trimsters zijn gespecialiseerd in het vakkundig behandelen van de vacht van de hond en kunnen op grond van hun kennis vacht.- verzorgingsadviezen geven. Niet alleen krijgt uw hond een deskundige was-, trim-, of knipbeurt, maar indien u dit zelf wilt kunnen ook de oren en eventueel de tanden worden schoongemaakt, de anaalklieren behandeld en de nagels geknipt worden. De trimsalon is er niet alleen voor mooie rashonden. Ook de rasloze viervoeter kan na een behandeling zo opknappen, dat u met uw eigen kampioen de deur uitwandelt.

Heeft u een langharige of juist kortharige hond die erg verhaart, dan kunnen wij de dode haren verwijderen zodat het verharen een stuk minder wordt. Heeft u tussen de behandelingen van de trimsalon geen tijd of is het voor u moeilijk om uw hond zelf te kammen en/of borstelen dan kunt u natuurlijk vaker een afspraak maken met de trimsalon. Bewerkelijke honden zoals Newfoundlanders en Bobtails zie je soms maandelijks bij de trimster om de vacht klitvrij te houden.

Hoe vaak moet uw hond naar de trimsalon?

Dit verschilt niet alleen per ras maar ook per hond. Elke hond heeft een andere vacht en de ene heeft meer onderhoud nodig dan de andere. Geen enkele vacht is hetzelfde. Hier dus wat richtlijnen.

Langharige honden die snel klitten raden wij aan regelmatig een bezoek te brengen aan de trimsalon. Bijvoorbeeld de Bobtail, Afghaanse Windhond, Briard en Pekingnees. Een maandelijks bezoek aan de trimsalon kan dan echt geen kwaad. Maar deze honden moeten zeker om de 2-3 maanden een bezoek brengen aan de trimsalon. Zo voorkomen we erge klitvorming en de dode haren worden verwijderd.

De honden die om de 3-4 maanden het best kunnen komen. Bijvoorbeeld: Schotse Collie, Herder Langhaar, Keeshonden, Leonberger, Newfoundlander en de Schapendoes.

Dan de groep van 4-5 maanden. Dit zijn honden die blokverharing hebben, dus 2 x per jaar verharen, zoals de poolhonden. Deze honden kunnen het beste 2 x per jaar komen als ze zijn begonnen met de verharing. Wij kunnen deze honden dan een handje helpen met de rui en heel wat haren verwijderen.

Daarnaast heb je nog de pluk-/efileerhonden. Deze honden komen meestal om de 3-4 maanden naar de trimsalon. Bijvoorbeeld de Spaniëls, de Setters en Retrievers, Bouvier maar ook de Maltezer, Lhaso Apso en de Shih Tzu.

De plukhonden zoals de Jack Russel Terriër, Airedale Terriër, Border Terriër, Cairn Terriër, West Highland White Terriër, Tekkel ruwhaar en Schnauzers kunnen het beste 2 x per jaar komen als ze plukrijp zijn. Bij deze honden moet regelmatig de dode bovenvacht verwijderd worden anders kan er jeuk en irritatie ontstaan.

Dan zijn er nog de knip-, en scheerhonden. Deze honden hebben geen wisselende vacht. Deze vachten zullen dan ook met de schaar en/of tondeuse behandeld moeten worden. Richtlijn is om de 2-3 maanden. Voorbeelden van deze rassen zijn: Poedel, Bichon Frisé en de Kerry Blue Terriër.

En dan als laatste groep de gladharige honden. Met een duidelijke ruiperiode kunnen ze het beste om de 4-5 maanden gewassen en geborsteld worden. Maar de meeste honden liggen tegenwoordig binnen bij de verwamring en ruien het hele jaar door. Om zo min mogelijk last te hebben van de verharing is het advies om de 6 weken. Voorbeelden van deze rassen zijn: Boxer, Doggen, Tekkel gladhaar, Jack Russel gladhaar, Rottweiler, Herder korthaar en de Labrador.

Website door HID Digital Solutions.